ליקוט צמחי תבלין הינו אירוע משפחתי חווייתי וחינוכי גם יחד.
ההורים יוצאים עם ילדיהם לשדה, ללקט צמחי-בר עונתיים ולמהר בחזרה הביתה כדי להכין מהם מטעמים לארוחה.
הסבתא נחשבת ברת-סמכא בנושא, ומעבירה את הידע לילדיה והם לילדיהם.
בעידן המודרני, לא נדיר לראות אישה צעירה עומדת בעיבורו של שדה פורח ומתקשרת בסלולרי לאימה, כדי לוודא שהצמחים מסביבה ראויים למאכל.
דרדר מצוי (מְרָאר: צמח קוצני, נפוץ כמעט בכל חלקי הארץ.
משמש צמח מאכל וצמח מרפא גם יחד. אוספים את הזרעים הבשלים, כותשים עד דק ומערבבים עם סוכר וזעתר.
עולש מצוי (הינדבה או עילְת ): צמח חד-שנתי הגדל בצידי דרכים, בשדות ובגינות. עליו דומים לעלי חסה. גדל בחורף ליד מקורות מים.
במטבח הערבי ניתן למצוא מעורבות פעילה שלו בסלטים, קציצות ירק ומרקים. מעליו חולטים תה עולש.
ההורים יוצאים עם ילדיהם לשדה, ללקט צמחי-בר עונתיים ולמהר בחזרה הביתה כדי להכין מהם מטעמים לארוחה.
הסבתא נחשבת ברת-סמכא בנושא, ומעבירה את הידע לילדיה והם לילדיהם.
בעידן המודרני, לא נדיר לראות אישה צעירה עומדת בעיבורו של שדה פורח ומתקשרת בסלולרי לאימה, כדי לוודא שהצמחים מסביבה ראויים למאכל.
דרדר מצוי (מְרָאר: צמח קוצני, נפוץ כמעט בכל חלקי הארץ.
משמש צמח מאכל וצמח מרפא גם יחד. אוספים את הזרעים הבשלים, כותשים עד דק ומערבבים עם סוכר וזעתר.
עולש מצוי (הינדבה או עילְת ): צמח חד-שנתי הגדל בצידי דרכים, בשדות ובגינות. עליו דומים לעלי חסה. גדל בחורף ליד מקורות מים.
במטבח הערבי ניתן למצוא מעורבות פעילה שלו בסלטים, קציצות ירק ומרקים. מעליו חולטים תה עולש.
זוב מצוי (זעתר): הצמח העיקר המשמש להכנת תבלים הזעתר. הצמח, שהוכרז צמח מוגן, תורבת ומגודל בארץ כגידול חקלאי. השמן האתרי שלו מכיל חומרים בעלות תכונות חיטוי חזקות. ניתן להשיג אותו בשווקים באביב ובקיץ. מכינים סלט או כותשים לאבקה שתשמש תבלין.
חלמית (חוּבֵּזָה): צמח עשבוני דו-שנתי, גדל בר בחודשי החורף והאביב במקומות נטושים, בצידי דרכים, באשפתות ובמקומות יישוב. עליו הירוקים משמשים להכנת סלט מבושל, קציצות או תבשיל מעורב עם בשר. יש המוסיפים אותם לבצל מטוגן, מתבלים ואוכלים עם לֶבֶּן צונן. חוּבּיזָה הוא הירק האגדי שממנו ניזונו תושבי ירושלים, בתקופת המצור של מלחמת השיחרור. הדבר החשוב ביותר שאפשר לומר על חוּבֵּיזָה, זה שרק בישראל יש חוּבֵּיזָה. רק בה נכנס עשב-הבר הנפוץ הזה למטבח. למען הדיוק, בזכות פעילות נמרצת של מספר שפים ישראלים, אפשר כיום לקנות עלי חוּבֵּזָה (באנגלית Mallow) גם בארצות-הברית ובאנגליה- אבל אנחנו המקור.
עלי תרד: סַבָּאנֶח הוא סוג של תרד בלאדי, שעליו מוארכים ומשוננים. את הסַבָּאנֶח המגדלים ליד הבית, אבל אפשר להמיר אותו בעלי תרד טריים. הולך טוב עם לחם, סלט וחביתה.
סוּמָאק : תבלין חמצמץ הנראה כמו פפריקה כהה. מופק מעלי הצמח אוג הבורסקאים, הגדל בחורש של הרי הצפון והכרמל. עד שנתגלה מלח הלימון, שימש הסומאק כתבלין עיקרי במאכלים שדרשו חמיצות.
תבלינים נוספים: זעפרן, עלי דפנה, כורכום, מרעדוש (לתיבול פלאפל), פייג'ן (תיבול לזיתים שחורים), לָאזִט אִל קִיטָן (זרעי פשתה), זרעי שומר, מרווה (מירמיה), קמומיל (להכנת תה צמחים), מלח לימון, קארי, בהאר, קינמון (אֶרְפֵה,), אגוזי מוסקט שלמים (שנטחנים בבית),זנגביל.
צמחי תבלין במטבח הגרוזיני
אגוזים הם מרכיב כמעט בלתי נפרד מהבישול הגרוזיני ומופיעים בכל צורה ודרך. הגרוזינים מתבלים את האוכל בתבלינים חריפים, זעפרן, פלפל אדום, שום, כוסברה, שמיר, חילבה ירוק ,ריחן, עלי דפנה, קורנית, אזוב מצוי, עלי גפן




חלמית (חוּבֵּזָה): צמח עשבוני דו-שנתי, גדל בר בחודשי החורף והאביב במקומות נטושים, בצידי דרכים, באשפתות ובמקומות יישוב. עליו הירוקים משמשים להכנת סלט מבושל, קציצות או תבשיל מעורב עם בשר. יש המוסיפים אותם לבצל מטוגן, מתבלים ואוכלים עם לֶבֶּן צונן. חוּבּיזָה הוא הירק האגדי שממנו ניזונו תושבי ירושלים, בתקופת המצור של מלחמת השיחרור. הדבר החשוב ביותר שאפשר לומר על חוּבֵּיזָה, זה שרק בישראל יש חוּבֵּיזָה. רק בה נכנס עשב-הבר הנפוץ הזה למטבח. למען הדיוק, בזכות פעילות נמרצת של מספר שפים ישראלים, אפשר כיום לקנות עלי חוּבֵּזָה (באנגלית Mallow) גם בארצות-הברית ובאנגליה- אבל אנחנו המקור.
עלי תרד: סַבָּאנֶח הוא סוג של תרד בלאדי, שעליו מוארכים ומשוננים. את הסַבָּאנֶח המגדלים ליד הבית, אבל אפשר להמיר אותו בעלי תרד טריים. הולך טוב עם לחם, סלט וחביתה.
סוּמָאק : תבלין חמצמץ הנראה כמו פפריקה כהה. מופק מעלי הצמח אוג הבורסקאים, הגדל בחורש של הרי הצפון והכרמל. עד שנתגלה מלח הלימון, שימש הסומאק כתבלין עיקרי במאכלים שדרשו חמיצות.
תבלינים נוספים: זעפרן, עלי דפנה, כורכום, מרעדוש (לתיבול פלאפל), פייג'ן (תיבול לזיתים שחורים), לָאזִט אִל קִיטָן (זרעי פשתה), זרעי שומר, מרווה (מירמיה), קמומיל (להכנת תה צמחים), מלח לימון, קארי, בהאר, קינמון (אֶרְפֵה,), אגוזי מוסקט שלמים (שנטחנים בבית),זנגביל.
צמחי תבלין במטבח הגרוזיני
אגוזים הם מרכיב כמעט בלתי נפרד מהבישול הגרוזיני ומופיעים בכל צורה ודרך. הגרוזינים מתבלים את האוכל בתבלינים חריפים, זעפרן, פלפל אדום, שום, כוסברה, שמיר, חילבה ירוק ,ריחן, עלי דפנה, קורנית, אזוב מצוי, עלי גפן


